Probioticele ți-ar putea afecta creierul, deși sunt considerate benefice
Probioticele sunt acele bacterii benefice pentru sănătatea ta, prezente în alimente și suplimente alimentare. Totuși, oamenii de știință cred că ele ar putea avea efecte secundare destul de serioase.
Un studiu condus de cercetătorii de la Augusta University arată că există o legătură între consumul de probiotice, creșterea excesivă a numărului de bacterii în intestinul subțire și simptomele de dezorientare psihică. În cadrul cercetării, pacienții care aveau simptome de balonare, flatulență, confuzie și dificultate de concentrare s-au dovedit a avea colonii mari de bacterii în intestinul subțire. Mai mult, nivelul de acid D-lactic produs de fermentația zaharurilor era mai mare.
„Ceea ce știm este că bacteriile probiotice au capacitatea unică de a descompune zaharurile și să producă acid D-lactic”, a explicat cercetătorul și gastroenterologul Satish S.C. Rao. „Așa că dacă, fără să vrei, îți colonizezi intestinul subțire cu bacterii probiotice, atunci ai pregătit decorul pentru aciditate gastrică și senzația de creier încețoșat”.
Probioticele ar trebui să își facă treaba doar în colon, nu în intestinul subțire sau în stomac. Totuși, ele ajung oricum acolo și încep să se înmulțească. Acidul d-lactic poate fi toxic pentru creier și poate afecta capacitățile cognitive, abilitatea de a gândi și noțiunea timpului – din fericire, doar temporar.
În câteva cazuri, participanții la studiu au experimentat stări de balonare și confuzie psihică la un minut după ce au consumat probiotice. „S-a petrecut chiar în fața ochilor noștri”, a zis Rao. Nu toți participanții au avut aceste simptome după consumul de probiotice, dar Rao a sugerat ca acestea ar trebui tratate ca niște medicamente, nu ca suplimente alimentare.
Partea bună a fost că simptomele descoperite de cercetători erau temporare. Odată ce participanții luau antibiotice, renunțau la probiotice și evitau mâncărurile care le conțineau în mod natural, simptomele neplăcute dispăreau. Studiul poate fi citit în întregime în Clinical and Translational Gastroeneterology.